"Petite mom in this big world"
ENTRY• Archive• LINKIES• Quotes

Resepi Chocolate Cookies MUDAH
Tuesday, 8 August 2017 • 01:37 • 1 comments
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hasilnya! Bahan campak2 ja

Assalamualaikum
Oleh disebabkan dok berdua ja dgn Jannah kat rumah lepas husband gi kerja, sy pun mula la on mood 'bosan' kekadang. Kerja rumah dah siap, Jannah pun dah makan mandi & tidur. Sy lak yg akan merayau dlm rumah sndiri cari kerja nak buat. Bongkar almari dapur cari bahan nak masak. Mula lah idea keluar masuk dlm otak ni. Nak buat ni bahan x cukup, malas nak turun bawah gi kedai sbb Jannah tido. Xnak tinggalkan dia sorg2 d rumah, bahaya. Godek2, nampak la bahan yg ciput ni. So sy pun eksperimen sikit. Buat choc cookies la konon. Tak la terlalu sedap, tp ok la untuk kudapan depan TV tgk movie Husband pun jenis yg x terlalu cerewet, semua yg sy masak dia bedal ja masuk mulut. 

Bahan-bahan:
100g tepung gandum (ayak)
100g marjerin
70g gula halus
40g serbuk koko (ayak)
Coklat masakan

Cara-cara:
1. Satukan gula & marjerin. Gaul sebati. Kurgkan gula klu xnak manis sgt.
2. Masukkan tepung & serbuk koko.
3. Yg terakhir, coklat masakan tu sy potong cencang. Xyah halus sangat, biar chunky gitu. Masukkan dlm doh.
4. Dah sebati semua bahan, buat doh bulat memanjang (silinder) & balut guna plastic wrap. Masuk dlm peti sejuk selama 2 jam.
5. Cukup ja 2 jam, keluakan dan blh hiris potong x yah tebal sgt, tp jgn terlalu nipis.
6. Bakar guna oven selama 25minit 180 drjah selsius (bergantung saiz oven masing2). Klu nak guna oven dapur gas pun blh ja.

Kalau nak lg sedap, blh la gantikan marjerin tu dgn butter. Blh jugak korg masukkkan kacang. Tak da coklat masakan, blh ja gunakan coklat chip. Selamat mencuba !!





PAST
Petite Mom

Hello! I'm NorSalihah. Petite mom to my fav daughter and having petite family in this big world. Having a bless marriage with my fav husband. This is my own blogskin coding. Gonna make another design for free.


Petite Family
Married to my love, Azizul Ghani. Mom to my dear daughter, Raudhatul Jannah