If I'm wrong, educate me. Don't belittle me.


Pengalaman Mengandung Anak Pertama
Write by Mrs NorSalihah on Wednesday, 2 August 2017 | 0 comments

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum
Pengalaman anak pertama mmg sesuatu yg sangat baru buat sy. X senang sebenarnya. Tp ianya sangat berbaloi. Berhadapan dgn morning sickness yg teruk, weight gain, dan mcm2 lg. Trimester pertama mmg sangat mencabar buat sy. Admitted hospital 2 kali, sbb dehydration. Minum sikit ja, mmg akan muntah jgak. Trimester pertama kena pd bulan puasa, gi bazaar mmg itu ini nak mkn. Mengidam mcm2, beli beli beli dan beli apa yg sy nak, mkn semua yg sy nak makan TAPI semua tu akan termuntah jgak  Doc cek rupanya jenis morning sickness sy ni mmg agak teruk atau nama spesific dia Hyperemis Gravidarum.

5month in tummy

Oleh disebabkan tak sabar sangat nak tau jantina baby, sy req dgn husband utk scan 3D. Dia ckp biarlah surprise, but but but sy ni yg gatal hati sgt nak tau Dup dap dup dap masa tgh scan tu. Alhamdulillah, sy scan kat klinik swasta ja ( KLINIK DR SAHRIANI ). Berbaloi dengan harganya, RM70. Knp berbaloi? Dia scan bukan mcm hospital kerajaan, 5 saat ja doc scan utk info diorg ja, utk record buku. Tp kat klinik ni, mmg sy puas hati nak dekat 20 minit dia scan. Doc pun saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat mesra, suka doc tu, x rugi tau. Dia siap introduce lg yg ni kepala, yg ni kaki, jantung, mulut, mata, semuaaaalah. Termasuk la jantina baby. Feedback dr org pun ok, semua suka klinik tu. Yay ! Its a girl, alhamdulillah. Sy x kisah, yg penting baby sihat husband lg la excited. Siap senyum sendiri2 dlm kereta. 

Perasaan bila dpt tau pregnant, subhanAllah sy happy sgt. Hadiah yg paling best sy pernah dpt. Utk kali pertama sy ada anak, dlm perut sy ada baby, sy ada tanggungjawab baru. Rasa happy, excited yg sampai too happy to fall asleep at night

As usual baby akan aktif kung fu tengah mlm, dan sy pun terkejut dgn flying kick dia kat dlm. First time rasa mcm tu mmg takut, mcm2 sy fikir pengalaman yg sangat menarik bagi sy. Sy pernah jatuh tersungkur semasa kandungan cecah 7 bulan sbb tergelincir. Masa tu nurse suspek sy ada Diabetes sbb berat badan naik dr berat yg ideal, so kena minum air glucose (MGTT). Oleh sbb tak tahan rasa air tu kelat manis sgt, x sempat gi tandas dah tersembur muntahkan semua air glucose tu doctor rushing gi tempat sy cek klu ada bleeding. Tp sy explain yg sy ok, x pening apa pun just lantai licin, sy tergelincir. Sy bersyukur sangat yg sy x apa2, especially baby. Husband lak masa tu OTW balik dr kerja, selang beberapa minit sy jatuh dia baru sampai. Habis basah baju sy oleh disebabkan muntah air glucose.

Due sy 16/1/16, tp baby nak stay lg lepak dlm lama sikit Jannah lahir pd 22/1/16 which is the same date birthday arwah ummi mentua sy Jannah lahir secara normal. Tp ada masalah sedikit sbb dinding ketuban sy dah bocor, air ketuban berkurang ( Oligohidramnion ). Mungkin disebabkan sy dah over due kot. Nasib baik sy yg offer minta cek bukaan, doc detect, scan & direct pecahkan ketuban. Masuk labor room x sampai 10 minit bukaan dah full 10cm. Berkat doa husband, sebelum sy masuk labor room dia sempat solat Jumaat & bukaan sy cepat dr 3cm ke 8cm. Habis ja dia solat Jumaat, kena masa tu masa melawat. Dia x tau sy dah selamat lahirkan anak sulung kami. Saja whatsapp dia bagitau yg mungkin mlm baru dpt push out baby. Dia pun percaya. Tup tup tgk dah ada kat tepi sy baby Jannah, dia happy sgt. Terketar2 tgn dia nak azan Jannah. Hehe, what a memory  Sy xkan pernah lupakan semua tu. 

Sekian bebelan syok sendiri sy, terima kasih kerana membaca

Ni pengalaman sy. Pengalaman mommies yg lain x sama. Ada yg senang sangat nak melahirkan, ada yg susah sikit nak lahirkan. Pengalaman masing2. Tapi yg perlu diketahui, bersalin mmg akan merasa sakit. Tak kisahlah melahirkan secara normal ataupun Caesarean. 









FUTURE
FUTURE