"Petite mom in this big world"
ENTRY• Archive• LINKIES• Quotes

Senaman Dari Dalam
Tuesday, 25 February 2014 • 22:02 • 2 comments
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Jarang benar kita mendengar lelaki aktif melakukan aktiviti yoga seperti wanita. Kebanyakan lelaki lebih gemar bersenam di dalam gimnasium dan beranggapan yoga adalah senaman yang tidak mencabar.

Apa itu yoga?


Perkataan yoga berasal daripada bahasa Sansekerta bermaksud satu aktiviti di mana seseorang memusatkan seluruh fikiran untuk mengawal pancaindera dan tubuhnya secara keseluruhan yang bererti mengendalikan, mengatur, fokus dan berfungsi menyelaraskan tubuh, jiwa dan fikiran. Selain itu, yoga dapat melancarkan aliran oksigen di dalam tubuh sehingga tubuh sihat termasuk wajah.

Setiap orang memiliki tenaga atau aliran panas yang berasal dari dalam tubuh. Dengan yoga, kita dapat mengarahkan tenaga tadi pada sesuatu yang bersifat konstruktif dan disalurkan kepada satu aliran yang betul.


Yoga berasal dari India dan dilakukan sejak 4,000 tahun lalu. Sejak 1960-an senaman yoga mula tersebar ke seluruh dunia. Meskipun di Mesir aktiviti yoga dilarang, namun di Malaysia dan Indonesia yoga kini banyak diamalkan.


Yoga adalah induk daripada senaman serta pelbagai jenis bela diri, tari, muzik, nyanyian, bahkan seni bercinta dan penyembuhan. Sebagai seni olah jiwa dan raga, yoga sebenarnya menggabungkan pengendalian fikiran, pernafasan dan latihan fizik.

Gerakannya cenderung halus dan tidak terburu-buru. Dalam latihan yoga, setiap postur yang diperagakan memiliki erti berbeza baik untuk tubuh mahupun fikiran. Duduk misalnya untuk rehat. Sementara berdiri untuk membangkitkan tenaga. Manfaat yoga diyakini meliputi segala usia.

Tidak seperti aerobik atau rutin senaman dalam gimnasium, yoga memberikan dua disiplin praktikal iaitu gerak dan diam. Disiplin gerak bermanfaat untuk menguatkan fizik, menghilangkan kekakuan sendi dan otot serta mengawal kesihatan saraf dan kelenjar tubuh.

Mungkin kerana geraknya perlahan dan lembut, golongan lelaki tidak gemar dan menganggapnya satu jenis senaman untuk wanita.

Bagaimanapun, bagi kebanyakan lelaki di luar sana, anda perlu untuk mengetahui kebaikan dan rahsia di sebalik rutin senaman yoga ini. Antaranya termasuk:


Bukan seksa

Senaman adalah rawatan, bukan penyeksaan. Kebanyakan masyarakat menganggap senaman adalah satu aktiviti yang menyeksakan kerana perlu mengangkat berat, berlari sehingga kaki kejang, berpeluh sehingga baju basah dan sebagainya.

Anda lebih memilih berlari di atas ‘treadmill’ hanya kerana anda makan terlampau banyak dan mahu membakar kalori. Yoga adalah jalan terbaik untuk bersenam kerana ia merawat tubuh anda dan bukan menyeksa tubuh anda.


Hapuskan tekanan

Bertindak sebagai penghapus tekanan. Menurut penemuan yang dilakukan di Universiti Press Oxford, yoga berkesan dalam mengurangkan tekanan dan sakit belakang ketika bekerja.

Kajian dilakukan ke atas peserta yang dibahagi kepada dua kumpulan. Satu kumpulan melakukan yoga manakala satu lagi kumpulan tidak melakukan yoga. Ternyata kumpulan yang melakukan yoga dilaporkan kurang tekanan, kurang sakit belakang dan kurang murung serta lebih tenang berbanding kumpulan lain.


Motivasi fokus

Meningkatkan motivasi dan fokus. Kajian dilakukan oleh Universiti of Illinois dan diterbitkan di dalam Jurnal Kesihatan dan Aktiviti Fizikal di mana yoga mampu meningkatkan konsentrasi atau fokus dan fungsi otak.

Seramai 30 peserta yang melakukan yoga mempunyai tahap kecekapan, pembelajaran dan fokus yang tinggi berbanding peserta yang melakukan senaman aerobik dan berjalan di atas ‘treadmill’.


Kualiti tidur

Tidur yang berkualiti. Yoga membantu memulihkan pesakit insomnia meskipun hanya melakukan yoga sebanyak 45 minit seperti bermeditasi dan bernafas secara mendalam setiap malam selama lapan minggu.

Pesakit insomnia kini mempunyai tidur yang lebih berkualiti, mudah bangun pagi dan bertenaga sepanjang hari tanpa rasa mengantuk.


Bentuk sempurna

Postur yang sempurna. Menghabiskan masa dengan duduk menghadap komputer boleh mengundang postur tubuh badan yang tidak baik sehingga mendatangkan risiko sakit tulang belakang. Apabila anda melakukan yoga, otot dan urat di dalam badan anda menjadi kendur dan ia membantu anda mempunyai satu postur yang sempurna dan membantu anda berjalan dengan penuh bergaya dan yakin.


Seimbang

Tubuh badan lebih lembut dan seimbang. Sebuah laporan kesihatan sebelum ini pernah menemui yang yoga memperbaiki fungsi tubuh badan dan keseimbangan pesakit yang menghidap strok. Pesakit yang mengamalkan yoga dikatakan berjaya berdikari daripada terus terjatuh dan ia adalah khabar baik buat penderita strok.

Tolak ketepi tanggapan yang yoga ini sukar untuk dilakukan dan boleh mendatangkan kecederaan buat anda yang mempunyai tubuh badan ‘keras’. Sebenarnya, anda boleh mencuba posisi yoga khusus untuk orang yang baru belajar.

Percayalah, yoga tidak langsung mencacatkan reputasi anda sebagai lelaki, sebaliknya ia akan memberikan kesihatan yang jauh lebih baik untuk dalaman seseorang lelaki itu. Jom kita cuba daftar hari ini.PASTFUTURE
Petite Mom

Hello! I'm NorSalihah. Petite mom to my fav daughter and having petite family in this big world. Having a bless marriage with my fav husband. This is my own blogskin coding. Gonna make another design for free.


Petite Family
Married to my love, Azizul Ghani. Mom to my dear daughter, Raudhatul Jannah